Vijf edities van de Blauwvelokeskoers speelden zich reeds af, de zesde staat op het programma zondag 20 mei. De organisatoren, Johan Smets en Dimitri Vekemans droomden ooit van het gedacht als wielerliefhebber ook eens de handen in de lucht te kunnen steken aan de eindmeet na een weergaloze spurt of lange ontsnapping en staken daarom een wielerrit in elkaar waar eenieder aan kan deelnemen.

In de straten van de Smoutpot in Zwijndrecht bevindt zich een veel te leuk café genaamd (u raad het nooit) de “Smoutpot” waarrond in een grote boog van ongeveer 3km gestreden wordt over een afstand van 30 of 60 km voor de eindoverwinning, het parcours ligt verdoken tussen weiden en velden en neemt je mee naar een waar koersverleden dat ooit plaatsvond in de jaren 30. De koninginnenrit, de RetroRit van 60 km mag dan ook enkel worden afgelegd met een oude koersfiets, zonder klikpedalen en  met versnellingen aan de “baar”. De amateursrit vergt geen vereisten, deelnemen kan op alles wat voortbeweegt op mensenkracht en wielen. Alle deelnemers kleden zich in oude koersstijl en zo keren we elk jaar even terug in de tijd van heroïek en sport, de tijd van verschroeiende demarrages en lekke tubes, de tijd van onverwoestbare tweewielers en coureurs. De omkadering oogt charmant, een locatie waar een pintje gedronken wordt en beuling met appelspijs de buikjes vult. De winnaar bij de mannen neemt onze wisselbeker “Le guidon Blue” mee, de respectievelijke vrouw “Le guidon Rose”. De moedigste koerskrijger verdient de “Chasse Patat” en de mooist verklede wordt natuurlijk ook gelauwerd.

Jongens en meisjes, smeert uw beentjes in en rep u naar ons parcours voor de aankomende editie van de Blauwvelokeskoers!!

Advertenties